
Pandoğa
Pandoğa Sanayi ve Ticaret AŞ, Kayseri Şeker Fabrikası AŞ tarafından “Sağlıklı hayvan, sağlıklı süt, sağlıklı ürün” ilkesiyle kurulmuştur. Bu ilke doğrultusunda Kayseri'de ilk ve tek Hasatlıktan Ari çiftlik olma özelliğine sahiptir.Pandoğa, önder işletme olmanın yanı sıra ülke hayvancılığında gerek yetiştiricilere gerekse bu sektöre yatırım yapacak kişilere örnek teşkil etmektedir.
Pandoğa markasının üretim hikâyesi, 2009 yılında ABD’den 599 baş gebe düve, 300 baş düve ithalatı yapılarak, İncesu – Kayseri’de başlanmıştır. Türk tarımına ve hayvancılığına örnek olma ve tarım sektörüne yönelik hedefleri gerçekleştirmek amacıyla faaliyetini sürdüren Pandoğa, 48.000 m² kapalı alan ve 557.780,81 m² açık alan olmak üzere toplam 605.780,81 m² üzerine kurulmuştur. 2.500 büyükbaş hayvan kapasiteli İncesu Gebe Düve ve Süt Üretim Tesisi, 2.000 adet sağmal inek barındırma kapasitesi ile Türkiye’nin sayılı damızlık çiftliklerinden biridir. Pınarbaşı Pazarören kasabasında 2000 başlık besi kapasitesine sahip Pazarören Çiftçi Eğitim ve Besi Çiftliği ve Sivas ili Gemerek ilçesinde 1500 baş kapasiteli Etçi Damızlık Yetiştirme Çiftliği bulunmaktadır.Bu çiftlik sayesinde Besilik hayvan ithalatının önüne geçilerek, yurt dışı bağımlılığını ortadan kaldırmak planlanmaktadır. Bu yönüyle Milli bir projedir.Çiftliklerde toplam 5.000 baş hayvan bulunmaktadır. Çiftliklerin yem ihtiyaçları yem ünitesinde üretilerek silobas kamyon ile diğer çiftliklere nakledilerek yem ihtiyacını tamamen kendisi karşılamaktadır. Çiftliklerin yanısıra Turhal Şeker Fabrikamız çiftçilerine tarımsal girdi, alet ekipman ve hayvan besleme ürünleri ihtiyaçlarını karşılayan Artova, Çamlıbel, Turhal, Tokat, Zile, Yıldızeli ve Niksar bölgelerinde 7 Adet Tarım Market ile çiftçilerimize hizmet vermektedir.
Çiftçisinin gelir seviyesini yükseltmek için hayata geçirilen en büyük çiftçi projelerinden bir tanesi olan Gebe Düve ve Süt Üretim Tesisi sayesinde, çiftçiler ile sözleşmeli silajlık mısır üretimi yapılarak yıllık 25.000 ton ürün alınmaktadır. Bu sayede çiftçilerimiz, pancar üretimi dışında, hayvancılık ve süt üretiminden de ek gelir elde etme imkanına sahip oluyor. Süt üretimini en yüksek seviyelere getirmek ve bunu korumak amacı ile çalışan Pandoğa Sanayi ve Ticaret AŞ’nin halihazırda hayvan başı günlük süt verim ortalaması 30 litre olup, laktasyon süt verim ortalaması 9.000 litredir. İşletmenin kısa dönemdeki ilk hedefi günlük süt verimi ortalamasını Amerika standartları doğrultusunda 36 litreye yükseltmek ve laktasyon süt verim ortalamasın da 11.000 litreye ulaşmaktır. Çevreye duyarlılık, Pandoğa’nın ana kriterlerinden birisidir. Sağlıklı çevre uzun vadede her tür sağlıklı üretimin de ana kaynağıdır. Bu bağlamda, gübre yönetimine özel bir önem veren Pandoğa, elde edilen gübreyi seperatörden geçirmekte ve ayrışan sıvıyı çevreye zarar vermeyecek şekilde depolamaktadır Çıkan sıvı ve katı gübre bitkisel üretimde kullanılmaktadır.